Coaching interview

Rectangle 81@2x

Je hebt een persoonlijke visie op coaching. Kan je daar meer over vertellen?

Natuurlijk. In mijn coaching, en overigens ook in andere projecten, ga ik er van uit dat we als mens emotionele ecosystemen zijn. We zijn geen machines waar alles logisch op elkaar aansluit. Waar je een kapot onderdeel van kunt vervangen zodat alles weer als vanouds functioneert.

Wij zitten veel complexer in elkaar. We zijn eerder een proces, dat zich in de tijd afspeelt. En niet een statisch, onveranderend gegeven. Emoties zijn deels bewust, deels onbewust. Het onbewuste speelt een aanzienlijk grotere rol dan we geneigd zijn te denken. En waar ik ook steeds meer achterkom is dat ons fysiele functioneren en ons emotionele functioneren ook nauw verbonden zijn.

En wat is anders, als je coacht vanuit dat inzicht?

Om te beginnen zie ik dat problemen, zoals die ervaren worden, meestal niet het echte probleem zijn. Het zijn gevolgen. Ik ga altijd op zoek naar wat onder het probleem ligt. De werkelijke oorzaak, het werkelijke gemis of verlangen. Te veeleisend en kritisch zijn is vaak een gevolg van een oude angst niet gezien te worden en niet gebaseerd op wat we werkelijk kunnen en doen.

Ook zie ik steeds vaker dat het gaat om het hebben van een te laag levensenergie niveau. Wie de energie door zijn of haar lichaam voelt stromen, lost problemen veel gemakkelijker op of ze ontstaan niet eens. Dat geldt ook omgekeerd.
Door nieuwe perspectieven te schetsen, nieuwe overtuigingen aan te boren verandert er veel in de energiestroom.

Hoe zie je je taak als coach?

In feite doe ik niets anders dan het ecosysteem weer in beweging brengen. We kunnen als mens heel goed voor onszelf zorgen. Kinderen doen dat emotioneel bijvoorbeeld ook. Ze leven uit volle kracht, totdat ze zich zelf, onder invloed van opvoeding en bepaalde gebeurtenissen gaan beperken. Mijn taak is om inzicht te geven in hoe het ecosysteem werkt, te inspireren om de eigen energie en daarmee de eigen zin om problemen op te lossen te vergroten en ook de eigen creativiteit en positieve levensbenadering te versterken. Wie zich hulpeloos voelt, maakt zichzelf vaak ook hulpeloos.
Als buitenstaander help ik dat gevoel doorbreken.

Welke resultaten behaal je?

Ik werk snel, in sessies van ongeveer 2 uur. Vaak zijn er niet meer dan 4 a 5 sessies nodig om een echte, fundamentele verandering te realiseren.
Dat gebeurt na bijna al mijn sessies. Het is wel altijd teamwork. Het is niet mijn magische kracht, maar mijn input samen met wat er al is, dat voor magie en nieuwe kracht en inzicht zorgt. Veel van mijn clienten maken een grote switch na sessies met mij, of ervaren een groeispurt in hun ontwikkeling. Conflicten en problemen weet ik meestal om te zetten in, of te vertalen naar, verlangens.
Geen enkel probleem of situatie vind ik vreemd. Ik heb genoeg gezien en meegemaakt, ook in Peru waar ik 7 jaar woonde. Ik ben zelf ook meer dan vaak genoeg gevallen en weer opgestaan.

 

Vaak verandert er veel meer, fysiek, relaties, etc.
Als het ecosysteem op 1 plek verandert, gaat het hele systeem mee. Fascinerend en voor mij een extra reden om vanuit dat perspectief te coachen.

Je organiseert ook meerdaagse sessies in de natuur?

Samen met mijn college coach Peter Brinkman organiseer ik een aantal keren per jaar een 5 daagse sessie op het Griekse eiland Lefkas. We plannen die sessies ook op ander plekken, waaronder Nederland.

Op Lefkas werken we met een groep van ongeveer 10 mensen. Iedereen heeft een persoonlijke ontwikkelingsvraag. Een probleem, een verlangen, twijfel, een traumatische ervaring etc. Dat kan net zo goed privé als professioneel zijn. De ontwikkelingsvraag hoeft niet gedeeld te worden. Dat is aan iedereen zelf.

Elk van de 5 dagen gaan we in de ochtend naar een speciale plek waar we een paar uur zijn. Die plekken hebben een specifieke energie en werking. De eerste dag is het een afgelegen eeuwenoude olijfboomgaard. Je voelt in alles de natuur: warmte in de zon en kou en koelte in de schaduw, je hoort de bijen en ruikt de wilde salie en andere kruiden. Je moet over stenen klauteren, er zijn verschillende vergezichten. Zonder dat je iets hoeft te doen, anders dan de ontwikkelingsvraag in gedachten houden, verbindt die overweldigende natuur zich met ieders persoonlijke natuur. Het lijkt of de boomgaard iets ‘zegt’. Het wekt emoties en energieen op, herinneringen, verlangens. Dat gaat vanzelf, gaat buiten de ratio om en is onvermijdelijk. De dag daarna gaan we naar een dodenorakel. Daarna zijn er andere plekken met steeds een diepe impact. De middagen zijn er voor ontspanning, strand, lopen, praten, voelen.

Het principe dat we daar toepassen heet Fysika Faroun. Het is oud Grieks en vertaalt zich als ‘de natuur heelt’.
Ook deze werkwijze gaat uit van emotioneel ecosysteem denken. Veel mensen die de sessies volgden hebben het lang daarna nog over een leven voor en een leven na Lefkas.

Wat is je advies voor mensen die overwegen met een coach te gaan werken?

Aan de slag! Ik doe bijvoorbeeld geen intake gesprekken. Ik ga gewoon aan de slag. Als na een uur blijkt dat er geen klik is stoppen we gewoon en stuur ik geen factuur.
Succesvolle coaching is teamwork, het gaat om de relatie.
Dat wil overigens niet zeggen dat een coach niet af en toe confronterend mag zijn. Dat kan ook belangrijk zijn.

Je kunt wel een beetje inschatten of en coach de juiste voor je is natuurlijk. Maar je merkt het direct als je aan de slag gaat. Je merkt het aan de energie die het geeft.
Of soms de sterke emotie.

Ik denk dat mensen veel te weinig investeren in gecoacht worden. Het kan zo ongelofelijk veel opleveren, meer levensplezier en energie, gezondheid, minder stress, rijker en dieper leven en natuurlijk de weerlsag die dat heeft op je omgeving en je werk. Het doet me altijd weer enorm veel goed als ik merk dat de sessies resultaat hebben, mensen echt blijer en sterker hebben gemaakt.

Deel dit bericht: